Moja bylinková cesta sa začala skoro pred dvadsiatimi rokmi. Za ten čas som prirodzene viac a viac inklinovala k prírode, k jej zdrojom, k jednoduchosti a k zdravému stravovaniu. Čo to znamená stravovať sa zdravo?
Pre niekoho sledovať nutričné hodnoty, pre iného kupovať kvalitné, veľakrát drahé suroviny. Pre mňa zdravo, znamená prirodzene. Jednoducho. Častokrát z toho, čo záhrada dá. :)
Ovocie a zelenina je to najprirodzenejšie, čo môžeme do svojho tela dať. Najmä na jar a počas leta je to priam žiaduce, keďže sa telo surovou stravou schladí. Nie som však frutarián, aby som počas celej sezóny bola spokojná s jabĺčkom na raňajky a mrkvou na obed. Začala som preto experimentovať.
Ako môžem spracovať plody zo záhrady bez tepelnej úpravy?
Uvažovala som nad mixovaním a odšťavovaním. Ktorý spôsob je lepší, aké sú rozdiely týchto dvoch spôsobov spracovania a aké výhody mi prinesú? A tak som sa pustila do štúdia.
Šťavy
Odšťavovanie extrahuje vodu a živiny z ovocia a zeleniny a zbaví ich dužiny, teda vlákniny. Bez nej tráviaci systém ľahšie absorbuje živiny. V džúsoch teda prijmeme viac živín, ako pri konzumácii ovocia a zeleniny vcelku. Čerstvé šťavy ocenia tiež tí, ktorí trpia citlivým tráviacim systémom alebo má ich organizmus problém spracovať vlákninu. Absencia vlákniny, naopak, môže u niektorých ľudí vyvolávať pocit hladu.
O benefitoch ovocných a zeleninových štiav dnes už viem veľa, keďže som spoznala čaro detoxikácie organizmu, ktorá je postavená na prijímaní vitamínov a minerálov práve zo štiav.
Účinky ozdravnej hladovky za pomoci štiav ma natoľko dostali, že som sama začala s organizáciou detoxikačných pobytov, ktoré sa už piaty rok tešia veľkej popularite. Viac TU.
Smoothies
Na rozdiel od džúsov, smoothies obsahujú aj vlákninu, tá sa v procese mixovania naruší a stáva sa stráviteľnejšia. Vláknina, spomaľuje proces trávenia, čím sa živiny do krvného obehu uvoľňujú rovnomerne a hladina cukru v krvi je ustálená. Okrem toho, že vláknina pomôže so zápchou, znižuje riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Vďaka vláknine vás hustá textúra smoothies aj zasýti.
Začala som teda s mixovaním, no keďže som terapeut čínskej medicíny a prihliadam na jej poznatky, bolo mi známe, že veľa mixovaných jedál neprináša do tela harmóniu. A tak som sa držala starého známeho pravidla “všetko s mierou” a ďalej uvažovala aj o odšťavovaní.
Niektoré odšťavovače môžu ovocie a zeleninu znehodnotiť
S odšťavovačmi som však nemala dobrú skúsenosť. Väčšinou sa rýchlo prehriali, tým pádom ovocie a zelenina v nich oxidovali a šťava strácala nielen na farbe, ale aj na živinách. Prehriatie je zapríčinené vysokou rýchlosťou odstredivého pohybu prístroja, na ktorom sú bežne dostupné odšťavovače založené.
Takéto odšťavovače plody prírody doslova znehodnotia. Ovocie a zelenina sa v nich rozomelie, spojí s kyslíkom a potom odstredí. Zoxidovanú šťavu spoznáte aj podľa toho, že obsahuje až 50% peny. Určite ste už takúto šťavu mali možnosť ochutnať vo “fresh” stánkoch v shopping centrách.
Našťastie, som pred pár rokmi vďaka vtedajšej práci mala možnosť vyskúšať iný typ odšťavovaču - nízkootáčkový, s technológiou pomalého prešovania. Bola som fascinovaná, keď som zistila, že odšťavuje úplne šetrne, bez zmeny teploty.
Odšťavovač som si zadovážila domov, mám ho už vyše desať rokov a poviem vám, je to láska na celý život. Doslova, lebo má doživotnú záruku. :D Odkedy ho mám, tak viem, že nie je odšťavovač ako odšťavovač a za kvalitu sa naozaj oplatí priplatiť si.
Pokiaľ chcete piť kvalitnú čerstvú šťavu neochudobnenú o vitamíny a enzýmy, rozhodne vám odporúčam zainvestovať. Kvalitné kuchynské prístroje, za ktoré môžem dať ruku do ohňa, lebo ich roky sama používam, nájdete na stránke vitarian.sk. Ak sa pre ktorýkoľvek rozhodnete, využite moju zľavu 10% po zadaní zľavového kódu Bylinky1. :)
Zľava sa vzťahuje na všetky prístroje z www.vitarian.sk
Ako správne odšťavovať?
Keďže som odšťavovaniu doslova prepadla a považujem ho za najlepší spôsob zúžitkovania vitamínov a minerálov zo surovej stravy, naučila som sa ako jednotlivé druhy ovocia a zeleniny kombinovať, čo sa s čím hodí, čo mi prinesie aký benefit pre telo.
Základným pravidlom je: Nekombinujte ovocie so zeleninou. Táto informácia vás možno prekvapí. Veď jablko a cvikla je overená klasika, ktorou sa nič nepokazí. Možno ste si však neuvedomili, že sa po takejto šťave cítite nafúknutí. Mix ovocia a zeleniny v jednom nápoji často spôsobuje plynatosť. Jedinú výnimku tvorí super univerzálne jablko a mrkva.
Naopak, kombinovanie jednotlivých druhov zeleniny a ovocia do nápoja je žiadúce. Každý druh obsahuje inú kombináciu prospešných látok a spolu tvoria výživovú bombu! Takže - Ovocie s ovocím, zelenina so zeleninou!
Viac o konkrétnych druhoch ovocia a zeleniny spolu s ich účinnými látkami som sa rozpísala v článku - Kombinovať šťavy nie je veda. Nájdete v ňom aj tipy na bylinky, ktoré najmä zeleninovým šťavám dodajú šmrnc.
Kilogram ovocia a zeleniny denne?
Dospelý človek by mal vraj denne skonzumovať takmer kilogram ovocia a zeleniny. Kedysi sa mi to zdalo nereálne. Dnes viem vďaka kuchynským pomocníkom pripraviť polievky, omáčky, ovocné pyré, zmrzliny a veľa jednoduchých receptov aj z drte, ktorá po odšťavení zostane. Napríklad zeleninové placky, ale o tých vám napíšem na budúce. :)
Ak vám je príroda blízka využite jej zdroje naplno. Buďte kreatívni, mixujte, odšťavujte, kreujte. Neuskromnite sa na zaváranie a varenie džemov. Príroda nám dáva svoje dokonalé dary, ktoré nepotrebujú cukor a niekoľko hodinové varenie. Verte mi, postačí vám jeden univerzálny pomocník a pripravíte plnohodnotné jedlá plné vitamínov pre celú rodinu. :)