Vianočka u nás patrí nielen k Vianociam, ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je doplnená o voňavé levanduľové kvety, je to hotový kulinársky zážitok, za ktorý vás budú doma na rukách nosiť. :)
Recept:
Na rozkvas budeme potrebovať: 65 g vody, 40g trstinového cukru, 150 g hladkej špaldovej múky, 2 PL kvásku. Necháme 4-5 hodín, resp. podľa teploty v miestnosti pracovať kým nezväčší svoj objem aspoň dvojnásobne.
Potom zamiesime cesto pridaním 300g hladkej špaldovej múky, 1 žĺtok, soľ a sladké mlieko - t.j, 130ml mlieka, 80g trstinového cukru, 1 vanilka, 100 g rozpusteného masla - vlažné pridáme do cesta a necháme kysnúť opäť pri izbovej teplote cca 4 hodiny.
Poctivá vianočka si zaslúži pravú vanilku. :)
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti na dve vianočky. Pletieme dvojvrstvovú vianočku zo štyroch spodných vrkočov (video na youtube) a 3 vrchných vrkočov ako klasický dievčenský chvost. Zapletené vianočky necháme oddýchnuť v chladnejšej miestnosti počas noci (prikryté, aby cesto nevyschlo). Na druhý deň potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými pistáciami a levanduľovými kvetmi.
Pečieme na 250°C 5 minút a následne stiahneme teplotu na 180°C a pečieme do zlatista.
Sme trpezliví a krájame až po vychladnutí!! :)
Špaldová vianočka s hrozienkami, pistáciami a levanduľovými kvetmi