Sirup z ďatelinových kvetov

Bylinka, ktorej sa v lete priam nedá vyhnúť. :) Jej krásne kvietky niele zdobia lúky, ale sú aj významným liečivom pri čiernom kašli a pri astme. Ďatelina má nezameniteľnú osviežujúcu chuť. Používam ju ako klasický sirup do vody, alebo do čaju a tiež si ju v horúcich dňoch rada zamrazím do nádobiek na ľad a pridávam do osviežujúcich letných drinkov. Vyskúšajte! :)

datelina lucna_1

 

Budeme potrebovať:

  • 1 kg cukru (odporúčam trstinový)
  • ČL kyseliny citrónovej
  • 2 l hrniec ďatelinových kvetov

 

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca dáme čerstvé ďatelinové kvety (môžu byť aj lístočky, ktoré sa nachádzajú tesne pod kvetom), zasypeme cukrom, zalejeme 2 l vody a primiešame kyselinu citrónovú.
  2. Všetko dobre zamiešame a necháme postáť 24 – 48 hodín na chladnejšom mieste.
  3. Po určenom čase šťavu precedíme a nasiaknuté kvety ešte odšťavíme v odšťavovači.
  4. Obe šťavy zmiešame a privedieme do varu.
  5. Ešte teplé nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a otočíme hore dnom.
  6. Prikryjeme dekou a urobíme tzv. teplú sterilizáciu. Sirup môžeme, samozrejme, sterilizovať aj klasickým spôsobom.
  7. Hotový sirup držíme v chlade.

 

podpis bylinkar_1