Bylinka, ktorej sa v lete priam nedá vyhnúť. :) Jej krásne kvietky niele zdobia lúky, ale sú aj významným liečivom pri čiernom kašli a pri astme. Ďatelina má nezameniteľnú osviežujúcu chuť. Používam ju ako klasický sirup do vody, alebo do čaju a tiež si ju v horúcich dňoch rada zamrazím do nádobiek na ľad a pridávam do osviežujúcich letných drinkov. Vyskúšajte! :)
Budeme potrebovať:
- 1 kg cukru (odporúčam trstinový)
- ČL kyseliny citrónovej
- 2 l hrniec ďatelinových kvetov
Postup:
- Do väčšieho hrnca dáme čerstvé ďatelinové kvety (môžu byť aj lístočky, ktoré sa nachádzajú tesne pod kvetom), zasypeme cukrom, zalejeme 2 l vody a primiešame kyselinu citrónovú.
- Všetko dobre zamiešame a necháme postáť 24 – 48 hodín na chladnejšom mieste.
- Po určenom čase šťavu precedíme a nasiaknuté kvety ešte odšťavíme v odšťavovači.
- Obe šťavy zmiešame a privedieme do varu.
- Ešte teplé nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a otočíme hore dnom.
- Prikryjeme dekou a urobíme tzv. teplú sterilizáciu. Sirup môžeme, samozrejme, sterilizovať aj klasickým spôsobom.
- Hotový sirup držíme v chlade.