Jednoduchý kváskový chlebík, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Aj keď nekváskujete, aj keď neviete čo je to rozkvas a ako má vyzerať, vďaka fotopostupu a detailnému návodu to určite zvládnete :) Tento chlebík je extra chutný aj pre deti, vláčny, s chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou.
Budeme potrebovať:
- 2 PL kvásku
- 100g ražnej múky (odporúčam túto)
- 100g vody
Pozn: Kvások si zadovážte od darcov z kváskovej mapy, od známych, ktorí kváskujú alebo v našom obchodíku Dobromysel v Nitre, kde ho pravidelne a zadarmo rozdávame.
Zmiešaním vyššie uvedených surovín vznikne tzv. rozkvas. Miešame lyžicou, nakoľko kvások aj rozkvas býva háklivý na nečistoty a tie môžu byť na drevenej vareške skôr ako na lyžici. Hustota dobre zamiešaného rozkvasu je taká, že v ňom stojí lyžica. Urovnáme ňou vrch a zvonku urobíme na pohár, v ktorom sme rozkvas zamiešali čiarku.(aby sme vedeli zhodnotiť o koľko a či vôbec nám narástol).
Cez pohár dáme mikroténové vrecko a necháme pri izbovej teplote pracovať 9-12 hodín. Ja to robím obyčajne večer a nechám pôsobiť počas noci alebo si pripravím ráno a nechám pracovať počas toho, čo som v práci. Prečítajte si môj harmonogram prípravy kváskového chleba.
Po 9-12 hod. vám rozkvas zdvihne objem o 2 až 3x (v závislosti od teploty v interiéri a kvality kvásku). Ak sa tak nestalo, tak nemáte dobrý kvások, iný dôvod nevidím.
Pozn. Rozkvasu aj kvásku je najlepšie v skle. Ja volím sklenenú odmerku, ktorá je označená mierkou, aby som si nemusela robiť čiarky. Čerstvo zarobeného rozkvasu mám po čiarku 0,2, po 9 hodinách býva na 0,6, teda strojnásobí svoj objem.
Po 9-12 hodinách sa hustý rozkvas , v ktorom stála lyžica zmení na nadýchanú nakvasenú hmotu, akoby riedke ťahavé cesto. Preložíme ho do sklenej misy (v skle pripravovaný chlebík mi vyjde vždy lepšie ako ten v plaste).
Pridáme 300g špaldovej celozrnnej múky a 200g špaldovej hladkej múky a cca 300g vody. Tú pridávame postupne ako miešame cesto, nakoľko každá múka prijme iné množstvo vody (záleží od značky, čerstvosti múky a pod). Cieľom je síce lepivé ale kompaktné naťahovacie cesto, z ktorého nie je ťažký kameň.
Cesto v miske po premiešaní zakryjeme mikroténovým vreckom. Necháme odležať cca 30 minút bez pridávania ostatných zložiek, ktoré by mohli proces kysnutia spomaliť.
Po 30 min. do cesta pridáme 1 pl soli, rascu, prípadne zrniečka (ľanové, slnečnicové,..) a opäť dobre premiešame. Soľ nepridávame hneď, lebo cestu by sa ťažšie kyslo. Necháme opäť odpočinúť v miske pod vreckom cca 3-4 hodiny, záleží od teploty v miestnosti. Mali by ste vidieť očividný nárast cesta. Niekoľkokrát počas tejto doby cesto premiesime a tzv. poprekladáme zo strany na stranu.
Ak cesto zamiesim (už aj so soľou), je z neho malá kôpka, ktorú dávam do veľkej sklenej misy a prikryjem priehľadnou pokrievkou, ktorá dokonale prikryje misu, aby cesto nevyschlo (alebo zabalíte do vrecka). Keď sa na ňu po pár hodinách pozriem, cesto je ako časovaná bomba :)
Po tejto dobe dáme cesto na dosku, rukami prehnietime a vytvoríme bochník, ktorý vložíme do ošatky a znovu necháme prikryté vreckom oddychovať cca 1 hodinu.
Rúru vyhrejeme na 250°C a dáme do neho malý plech s vodou (ako záparu na chlebík, aby nebol obschnutý). Spolu s vyhrievaním trúby vyhrievame aj plech , na ktorý pôjde chlebík. Toto je veľmi dôležitá časť procesu. Keď máme trúbu pripravenú, vyklopíme chlieb z ošatky na papier na pečenie, narežeme chlieb zvrchu nožíkom, aby nám chlebík nepraskol a šup do trúby. Po 10 min. znížime teplotu na 200st a pečieme ešte cca 30 min už bez zápary.
Viem, viem, po prečítaní vám to vyznie tak, že toto je ten najzložitejší chlieb a postup aký ste čítali. Že to si radšej zarobíte kvasnice a o 2 hoďky jete teplý chlieb. Dajte tomu však šancu a budete na mňa s láskou spomínať, verte mi :) Pečiem cca 4x týždenne a prijímanie kváskového pečenia uvidíte na trávení, metabolizme aj váhe.
A okrem toho, z kváskovania vzniká vášeň a láska na celý život :) Tak to len skúste, krok za krokom a uvidíte, že to nie je nič zložité. Navyše kváskovanie nás naučí aj niečo o živote – že každá dlhá a na pohľad náročná cesta začína prvým krokom.
Prečítajte si aj ďalšie skvelé recepty v sekcii Zdravé recepty.