Koláč – quiche s hluchavkou a ďatelinou

Veľmi rada spájam kuchyňu s bylinkami. A nie tými sušenými drvenými z obchodu. Oveľa radšej mám čerstvé bylinky nazbierané počas prechádzky, kde vždy už cestou domov rozmýšľam, čo z nich pripraviť. :) Tento slaný koláč je môj obľúbený, lebo bylinky v ňom môžem prestriedať podľa aktuálnej sezóny. Na jar s medvedím cesnakom, v lete s bazalkou a ďatelinou.

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 hrste listov hluchavky, ďateliny a bazalky
  • grilovacie korenie
  • 3 vajcia
  • 100g modrého syra
  • 3 paradajky
  • 100 g tvrdého syra
  • prerastená slanina (nemusí byť)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

 

Postup:

  1. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie, vymastite ju olejom a vyložte rozvaľkaným lístkovým cestom.
  2. Na cesto dajte zmes zelených bylín (hluchavku, ďatelinu, bazalku), rozmixovaných v mixéri s olejom a koreninami.
  3. Ďalšou vrstvou koláča budú vajcia rozmiešané s nastrúhaným modrým syrom. Zmes už nesoľte, pretože modrý syr je dostatočne slaný a chuťovo výrazný.
  4. Poslednou vrstvou je nahrubo nastrúhaný syr a na kolieska nakrájané paradajky, rovnomerne rozvrstvené po celej ploche.
  5. Navrch môžete dať slaninu, nakrájanú na kocky.
  6. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 30 minút dozlatista.

 

Dobrú chuť :) 

 

podpis bylinkar_1