Veľmi rada spájam kuchyňu s bylinkami. A nie tými sušenými drvenými z obchodu. Oveľa radšej mám čerstvé bylinky nazbierané počas prechádzky, kde vždy už cestou domov rozmýšľam, čo z nich pripraviť. :) Tento slaný koláč je môj obľúbený, lebo bylinky v ňom môžem prestriedať podľa aktuálnej sezóny. Na jar s medvedím cesnakom, v lete s bazalkou a ďatelinou.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 balenie lístkového cesta
- 2 hrste listov hluchavky, ďateliny a bazalky
- grilovacie korenie
- 3 vajcia
- 100g modrého syra
- 3 paradajky
- 100 g tvrdého syra
- prerastená slanina (nemusí byť)
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Postup:
- Pripravte si okrúhlu formu na pečenie, vymastite ju olejom a vyložte rozvaľkaným lístkovým cestom.
- Na cesto dajte zmes zelených bylín (hluchavku, ďatelinu, bazalku), rozmixovaných v mixéri s olejom a koreninami.
- Ďalšou vrstvou koláča budú vajcia rozmiešané s nastrúhaným modrým syrom. Zmes už nesoľte, pretože modrý syr je dostatočne slaný a chuťovo výrazný.
- Poslednou vrstvou je nahrubo nastrúhaný syr a na kolieska nakrájané paradajky, rovnomerne rozvrstvené po celej ploche.
- Navrch môžete dať slaninu, nakrájanú na kocky.
- Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 30 minút dozlatista.
Dobrú chuť :)