Po zime ma vždy láka prejsť nielen na svieže čerstvé jedlá, ale aj na svieže nápoje. Čajov bolo dosť, keď sú čerstvé bylinky treba ich využiť. :) Rada s bylinkami experimentujem a recepty vytváram tak, aby boli zamerané na konkrétny problém. Na jar sa žiada detoxikovať, preto som využila dostupné bylinky na odľahčenie trávenia.
Detoxikačný nápoj
Tento nápoj si pripravím nielen v čase očisty, ale tiež napr. pred svadbou, po vianočnom hodovaní a podobne. Niekoľkokrát do roka potrebujem trošku rozprúdiť organizmus, prečistiť si trávenie aj cievy, naštartovať metabolizmus, jednoducho urobiť veľké upratovanie a možno zhodiť nejaký kilogram.
Odporúčam vám ho, ak cítite dlhodobú únavu, trpíte častým nafukovaním a opakujúcimi sa migrénami.
Budeme potrebovať:
• 1 PL jablčného octu (vyrába sa z jabĺk, ktoré prešli fermentáciou). Odporúčam tento nepasterizovaný.
• 1 PL tinktúry z cesnaku medvedieho
• 1 PL tinktúry z aloy vera
• 1 PL sušených alebo čerstvých listov pŕhľavy
• 1 ČL semien pestreca mariánskeho.
Je možné ich aj zakúpiť tu.
Postup:
Uvaríme si čaj, najlepšie z čerstvých, nadrobno nakrájaných listov pŕhľavy. Vďaka obsahu železa je výborným liekom pri anémii, čistí krv aj pleť. Scedíme a necháme vychladnúť na teplotu tela. Pridáme tinktúru z cesnaku medvedieho, ktorá znižuje vysoký krvný tlak a spriechodňuje cievy. Ďalej pridáme tinktúru z aloy vera, ktorá je hojivým zázrakom na trávenie a jablčný ocot, ktorý obmedzuje chuť do jedla a zmierňuje pálenie záhy.
Takto pripraveným nápojom zapijeme dobre rozžuté (alebo v mažiari roztlčené) semená pestreca mariánskeho, ktorý je najlepšou bylinkou na podporu a liečbu pečene. Aplikujeme 1-krát denne počas 10 dní. Rozdiel určite pocítite.