Žlté dochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam urobiť si ju radšej doma, bez glutamanu a po inej už ani nesiahnete. Ja ju robím raz ročne na jeseň, kedy mám dosť koreňovej zeleniny a vydrží mi potom na celý rok až do ďalšej sezóny.
Koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen a zeler v pomere 3 mrkvy - 1 petržlen - pol menšieho zeleru pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozložíme na plech vystlaný papierom. Dáme sušiť do rúry na 80 stupňov pri pootvorených dvierkach. Občas premiešame, aby sa nám na niektorých miestach nespálila a inde nezostala vlhká.
Sušiť môžeme aj voľne na slniečku vonku, na radiátori alebo v sušičke (túto alternatívu preferujem najčastejšie, lebo sa dá sušiť za každého počasia). Po dosušení pridáme k zmesi podľa chuti usušenú petržlenovú a zelerovú vňať a ligurček.
Pre chuť pridávam tiež skvelý drvený sušený cesnak a sušené huby. Všetky tieto suché suroviny rozmixujeme, premiešam s kari korením a liečivou kurkumou a uložíme do nádoby dobre uzatvorenej, aby sa k tejto koreniacej zmesi nedostala vlhkosť.
Ak veľmi chcete, môžete pridať aj soľ, ale mne tam nechýba a pridávam ju do jedla osobitne.
Garantujem vám, že to klasické žlté dochucovadlo už kupovať v obchode nikdy nebudete :)