Chyby, ktorými som prešla pri kváskovaní

Keď som s kváskovaním začínala, bola to pre mňa hotová jadrová fyzika. :) Rokmi a praxou som sa veľa vecí naučila, najmä na vlastných chybách. Kto už kváskuje, ten sa pri čítaní nasledujúcich riadkov bude usmievať, lebo mu text bude pripomínať jeho vlastné chyby v začiatkoch kváskovania. A kto kváskovať začína, ten sa môže poučiť z tých mojich, ktoré som pre vás spísala :)

 

KVÁSOK:

Keď som začínala kváskovať, založila som si môj vlastný kvások a po 5 dňoch som išla piecť. Prehnane premotivovaná :) Cesto nevykysnuté, upečená tvrdá placka konzistencie kameňa. Manžel síce poctivo degustoval, až mal doráňané podnebie, ale veci som jednoducho uponáhľala a kvások nebol dostatočne silný na to, aby dokázal utiahnuť 0,5 kg bochník chleba.

 

razny kvasok

 

ROZKVAS:

Na namiešanie rozkvasu (2 pl kvásku 100 ml vody a 100g múky) som použila vždy inú múku, výsledok bol preto vždy iný a nie vždy dokonalý. Prešla som na vyrábanie rozkvasu výlučne z ražnej múky a nedám naň dopustiť. Odporúčam vyskúšať túto.

 

POMôCKY:

Fakt nemusíte mať drahý kameň na pečenie (ktorý sa dáva do trúby miesto plechu), ani špeciálny pekáč na chleba, dokonca ani ošatku, hoci vám kysnutie v nej krásne vytvaruje chlieb. Ani naše babičky to nemali, upiecť dobrý chlebík sa dá z kvalitných surovín bez drahých pomôcok.

 

VÁŽENIE SUROVÍN:

Zo začiatku skutočne vážte, kým nezistíte, ako má vyzerať zdravý kvások, pekný rozkvas a vláčne cesto. ALE nestresujte sa tým, pokoj a lásku do pečenia :)

 

MIESENIE:

Asi najpodstatnejšia časť prípravy chlebíka je správne zamiesenie cesta. Pečte z overených receptov, niektoré sú písané naozaj tak, akoby ich autor receptu iba napísal a nikdy nepiekol. Cesto má byť jemne lepivé, ale vláčne, oddeľujúce sa od stien nádoby. Nepridávajte zbytočne múku v domnení, aby sa prestalo cesto lepiť. Pri prvom zamiesení by nemalo byť príliš hutné a múčne ako gulička na prípravu lineckých koláčikov. Pri lepení cesta si pomôžte olejovými rukami.

 

KYSNUTIE:


Dlho predlho som si myslela, že viem tento proces urýchliť . A myslela som si, že mu pomôžem napríklad tým, že budem chodiť každú chvíľu cesto odkrývať a nazerať naň. :) Trpezlivosť je výsada kráľov a pri kváskovaní to platí 100 násobne. Jednoducho, spomaľte, čakajte a dajte cestu čas.

 

kysnutie chleba v osatke

 

KRÁJANIE CHLEBA:

Bóžinku, koľko chlebov som ja pokazila krájaním zahorúca ! Ak chlieb nenecháte vychladnúť aspoň hodinku a krájate horúci, tak ho budete mať vnútri vlhký, mazľavý a na očká v ňom zabudnite!

 

kvaskovy chlieb spaldový

 

Verím, že dáte na moje overené rady a vaša cesta k dokonalému chlebíku bude jednoduchšia. Kváskovaniu zdar, priatelia :)

 


podpis bylinkar_1