Upiecť si doma chlebík nie je žiadna veda. Som o tom z vlastnej skúsenosti presvedčená a rada o tom presvedčím aj vás. :) Na jar si ho navyše môžete dochutiť liečivými bylinkami akou je aj medvedí cesnak. Do vône, ktorá sa zaplní celý dom sa zamilujete.
Chlebík si môžete pripraviť z kvásku alebo kvasníc, tu je recept z kvasníc, ale ak pravidelne kváskujete, nebudem pre vás problém tento recept si upraviť na chlieb z kvásku, tu nájdete môj recept.
Ingrediencie:
* 0,5l teplej vody
* 1Pl trstinového cukru
* 1 kocka droždia
(ak kváskujete ako ja, tak namiesto prvých troch ingrediencií použite 200g rozkvasu)
* 1 kg špaldovej hladkej múky (odporúčam túto)
* 1 pl himalájskej soli
* 1 čl chlebového korenia
* 2PL semienok (ľanových, slnečnicových)
* 1 PL karobu
* 2PL oleja
* 1 PL octu
* čerstvý medvedí cesnak
* pesto z medvedieho cesnaku
Postup:
Pripravíme si kvások z 0,5 l teplej vody, 1 PL trstinového cukru a 1 kocky droždia. Keď kvások nakysne pridáme ho do 1 kg špaldovej múky, pridáme 1 Pl himalájskej soli, 1 čl chlebového korenia, 2 PL ľanových a slnečnicových semienok, 1 PL karobu (svätojánsky chlieb), ½ čl inulínu z topinambura pre krajšie nadýchané cesto, 2 PL oleja a 1 PL octu.
Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi ½ hodiny. Následne pridáme 1 čl pesta z medvedieho cesnaku (recept nájdete tu) a za hrsť nadrobno nakrájaných listov z medvedieho cesnaku. Vypracujeme bochník, vrch cesta narežeme, aby nám počas pečenia chlieb dýchal a nepraskal, potrieme slanou vodou a dozdobíme rôznymi semienkami podľa chuti. Pečieme prvých 10 minút pri teplote 200 st. a následne 50 minút pri teplote 180 st. Chlebík krájame až po vychladnutí.