Bazový sirup

Nie som príliš za spracovanie byliniek do sladkých sirupov a radšej využívam ich liečivú silu v klasickejšej forme, no baza je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. :) Ak si už vodu výnimočne ochutím, tak je to práve bazovým sirupom. Ten najlepší ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase, je ako inak ten môj :)

 

Budeme potrebovať:

35 čerstvých bazových kvetov

3 citróny

1,5l prevarenej vychladnutej vody

1 kg trstinového cukru.

 

Môže sa pripraviť aj bez klasického cukru, použitím 250 ml ryžového, ďatlového alebo iného sirupu. Prípadne vyskúšajte brezový cukor, ktorý má nižší glykemický index a je vhodný aj pre cukrovkárov a ľudí na redukčnej diéte.

 

 recept na bazový sirup

 

Pred samotnou prípravou kvety bazy rozložíme na plech a prikryjeme papierovou kuchynskou utierkou, aby z nej vyšli za svetlom všetky chrobáčiky. Stane sa tak cca po 1-2 hodinkách. Potom vložíme bazové kvety do hrnca a zalejeme ich prevarenou vychladnutou vodou, do ktorej pridáme aj nakrájané citróny zbavené šupy.

Prikryté necháme odstáť 24 hodín pri izbovej teplote. Následne kvety precedíme, dôkladne z nich vyžmýkame šťavu, pridáme cukor, zamiešame a na slabom ohni ohrievame dovtedy kým sa cukor nerozpustí a trochu nezhustne. Ešte teplé lievame do vysterilizovaných fliaš (alebo ich prepláchneme vriacou vodou). 

Držíme v chlade, podávame s plátkom citróna a mätou. Sirup vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Ak si chcem jeho chuť uchovať aj dlhšie, tak si ho nalejem do nádobiek na výrobu ľadu a držím v mrazničke. V prípade potreby stačí dať 2-3 kocky do džbánu s vodou.

 


podpis bylinkar_1