Už roky si pripravujem domáci vanilkový a škoricový cukor. Sem tam sa mi stane, že keď sa minie, použijem kupovaný. No vždy ma to len utvrdí v tom, že príprava toho domáceho stojí za to! Vyrobiť si doma cukor z voňavých byliniek nie je vôbec ťažké, navyše je to zdravé a neporovnateľne kvalitnejšie ako použiť lacné rýchle riešenie z obchodu.Tu je niekoľko mojich najobľúbenejších.
Pravý vanilkový cukor
Nepleťte si s lacným vanilínovým cukrom z obchodu, v ktorom sa nachádza iba aróma a ani štipka pravej vanilky. Cena vanilky v posledných rokoch až strašidelne rastie a to na celom svete pre jej nedostatok. V mojom obchodíku predávam pravé vanilkové struky aj prášok z nich a sama sa nestačím čudovať pri každej ďalšej objednávke nad cenou tejto vzácnej komodity.
Na jeho prípravu budeme potrebovať trstinový cukor a vanilkové struky, alebo prášok z nich (je celkom čierny). Obe suroviny zakúpite aj tu.
Do nádoby s 200g cukru pridáme 3 čl prášku zo zomletých vanilkových strukov, zamiešame a necháme pôsobiť aj mesiac. Po tejto dobe, už vôňa aj chuť vanilky prejde do cukru a tým je pripravený na použitie. Ak máte pri pečení recept, kde potrebujete iba vyškriabané semienka z vanilkového struku, samotný struk nevyhadzujte ale vložte ho celý tak ako je do nádoby s cukrom.
Levanduľový cukor
Pri pečení je úplne famózny a jeho príprava je lacná a jednoduchá. Postupujeme rovnako ako pri vanilkovom cukre, akurát namiesto vanilky použijeme kvety levandule. Môžu byť aj čerstvé, v tom prípade však cukor do seba nasaje vlhkosť z kvetov a teda bude cukor mokrý. Lepšia a nie menej aromatická je varianta zo sušených kvetov, kedy na 200g cukru dáte 2 hrste sušených levanduľových kvetov, dobre premiešate a necháte pôsobiť cca 1 mesiac. Potom používate buď spolu s kvetmi alebo ich preosejete (podľa potreby a typu receptu).
Škoricový cukor
Oceníte najmä pri vianočnom pečení :) Do pohára s cukrom vložte 5 ks celej ceylónskej škorice, ktoré nemusíte už vyberať, len priebežne dopĺňate cukor podľa potreby. Alebo pre zintenzívnenie chuti použite namiesto celých tyčiniek škorice už zomletú ceylónsku škoricu, približne 4 čl na 200g cukru.