Gaštany obsahujú látku aescín, ktorá priaznivo pôsobí na cievny systém, posilňuje steny ciev a bojuje proti metličkovým žilkám. Tiež je to vynikajúci prostriedok pri boľavých kĺboch, či už trpíte dnou, reumou alebo artritídou.
Na výrobu tinktúry budeme potrebovať:
* pagaštany, cca 10 ks
* biely alkohol (domáce / vysoko percentná vodka)
Postup:
Pagaštany umyjeme a nakrájame na štvrtiny alebo aj na menšie časti, ak sa vám podarí. Gaštany sú naozaj tvrdé a pracuje sa s nimi ťažšie. Ja na túto prácu doma využívam silu môjho manžela :)
Nasypeme ich do pohára a zalejeme kvalitným bielym alkoholom. Pohár uzavrieme a necháme "luhovať" asi 5-6 týždňov. Keď ideme "okolo" pohára občas ho pretrepeme. Už po pár dňoch budeme vidieť, ako sa mení tekutina v pohári na mliečnu, žltú až hnedú. Potom tinktúru scedíme a uchovávame po celý rok v tmavej nádobke v chladničke.
Tinktúrou si potierame postihnuté miesta. Ak máte citlivú pokožku, ktorú by mohla alkoholová tinktúra vysušiť, či podráždiť, tak potom si tinktúru (množstvo podľa potreby alebo hustoty krému) primiešajte do obľúbeného telového krému či mliečka a nanášajte na pokožku týmto spôsobom.
Jednoduché však? :)