Na jar, kedy začínajú smreky vyháňať bledozelené výhonky, je čas sa s prírodou šetrne o ne podeliť. Rada si z nich vyrábam smrekový sirup, ktorý rozpúšťa hlien a uľahčuje vykašliavanie. Podobný je možné kúpiť aj v lekárni, ale čo je doma, to sa počíta. :)
Do veľkého zaváraninového pohára vrstvíme mladé smrekové výhonky a prekladáme ich trstinovým (alebo bielym) cukrom doplna.
Zatvoríme viečkom alebo celofánom a gumičkou, aby nám do sirupu nenapadal prach a necháme na svetlom stanovišti pôsobiť cca 2 týždne.
Počas tejto doby uvidíme ako sa cukor topí a nasáva do seba šťavu z výhonkov. Po tejto dobe sirup scedíme, aj smrekové výhonky dobre vytlačíme. Sirup odložíme do sklenej uzatvárateľnej nádoby a uskladníme v chladničke, kde vydrží až do zimy.
Ak chcete sirup ešte vylepšiť, odporúčam pridať aj skoroceľové listy. Obe bylinky rozpúšťajú hlieny a uľahčujú vykašliavanie.
Môj tip: Natrhané smrekové výhonky nechajte najskôr voľne rozložené na papieri, aby mali šancu z nich vyjsť všetky chrobáčiky. Ušetríte si tým robotu a im život :)