O účinkoch jablčného octu ste už určite počuli! Pomáha pri čistení krvi, podporuje tvorbu červených krviniek, veľmi dobre vplýva na tráviacu sústavu. Vedeli ste, že si ho môžete aj jednoducho pripraviť doma? Vyskúšajte môj recept.
Tento zdravý prostriedok využijete v kuchyni aj pri liečbe. Veľmi dobre vplýva na tráviacu sústavu – zlepšuje metabolizmus, môže znižovať hladinu cholesterolu, posilňuje trávenie a pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom.
Jablčný ocot sa v posledných rokoch dostal do povedomia aj ako úspešný liek pri chudnutí. V týchto prípadoch sa odporúčajú 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavnými jedlami.
Dostať ho v obchode, vyrobiť si ho však môžete aj sami doma. Dôležitou zásadou pri výrobe jablčného octu je nepoužívanie kovových predmetov – nože, strúhadlá, nádoby…
Postup:
1 kilogram neolúpaných umytých jabĺk postrúhajte na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle, alebo nakrájajte na menšie kúsky keramickým nožom. Jablká vložte do sklenenej väčšej nádoby, prilejte 2 litre studenej vody, premiešajte a prikryte tanierikom, aby sa do pohára neodstali vínne mušky, alebo nečistoty.
Počas desiatich dní zmes miešajte drevenou varechou, potom preceďte cez gázu alebo plienku. Šťavu nalejete späť do pohára a nechajte ešte 20 dní stáť, už bez miešania. Počas týchto dní ocot bude zrieť a stávať sa čírejším. Potom ocot nalejte do fliaš a uzavrite.
Ak sa s prípravou domáceho octu nechcete zdržovať, vyskúšajte tento kupovaný.
Jablčný ocot v BIO kvalite