Vedeli, že sila byliniek nie je v bylinkovom čaji využitá naplno? Vyrobte si vlastné bylinkové tinktúry, ktoré sa stanú nenahraditeľnou súčasťou vašej domácej lekárničky. Sú všeobecne platné pravidlá, vďaka ktorým zvládne prípravu aj úplný bylikár začiatočník.
Bylinkové tinktúry tvoria dôležitú súčasť mojej domácej lekárničky. Ide o jednoduchú metódu uchovávania liečivých látok z bylín v alkohole. Tinktúra je jedným z najsilnejších liečiv, pretože mnohé látky obsiahnuté v rastlinách nie sú (alebo iba veľmi málo z nich) rozpustné vo vode.
Bola by preto škoda, keby ste po zbere byliniek zostali iba pri príprave bylinkového čaju. Ríša bylín totiž ponúka neobmedzené možnosti ich využitia pri príprave domácich liečiv, v kuchyni aj pri výrobe domácej kozmetiky.
Pri práci s bylinkami s nadšením objavujem nové kombinácie, vyrábam, miešam, testujem, sledujem ich účinky a zdokonaľujem recepty. Bylinky ma čím ďalej, tým väčšmi vťahujú do svojho magického sveta. Aj vy môžete týmto spôsobom získavať čoraz ucelenejší pohľad na alternatívnu liečbu a silu byliniek.
Príprava tinktúry
Tinktúry vyrábame z čerstvých alebo sušených kvetov, listov, plodov, semien alebo koreňov. Rovnako ako pri akomkoľvek inom spracovaní bylín, aj tu používame čisté pomôcky a rukavice, aby sme do prípravku nezaniesli látky, ktoré ho znehodnotia alebo spôsobia, že sa pokazí. Zakonzervovať nám ho pomôže alkohol, ktorý je prirodzený konzervačný prostriedok, takže pri dodržaní hygienických pravidiel máte úspech zaručený.
Okrem byliniek budeme potrebovať:
- Sklenú uzatvárateľnú fľaštičku (plastové nádobky, môžu s alkoholom reagovať, bylinky si zaslúžia prirodzený materiál).
- Alkohol - čím je alkohol silnejší, tým účinnejšia bude aj tinktúra. Pri bylinkách s vyšším obsahom éterických olejov, by to mal byť minimálne 45-percentný alkohol, určite nič nepokazíte 60-percentným alkoholom alebo ešte lepšie liehom z lekárne. Rovnako si môžete pomôcť aj domácou pálenkou, mal by to byť biely a, samozrejme, bezpečný alkohol.
Postup:
Do fľaštičky vložte bylinky. Je vhodné nasekať ich na malé kúsky, aby sa účinné látky ľahko uvoľnili. Neodporúčam časti bylín rozdrobiť na prášok, mohol by sa usadzovať na dne nádobky a účinok by sa tým znížil. Zmes zalejeme alkoholom, hladina by mala byť aspoň 0,5 cm nad bylinkami, aby bylinky nezoxidovali a nesčerneli.
Pomer byliniek a alkoholu závisí od časti rastliny, ktorú spracovávame. Pri kvetoch a listoch je to 1:3 – 1:5 (1 diel bylín a 3 – 5 dielov alkoholu), pri koreňoch je podiel 1:1 – 1:3.
Nádobku uzavrieme a necháme pri izbovej teplote na slnečnom mieste, čo pomáha pri macerovaní. Tinktúru, samozrejme, sledujeme, lebo niektoré bylinky majú tendenciu nasávať alkohol a po pár dňoch je potrebné ho trochu doliať.
Čas prípravy tinktúry sa podľa rôznych zdrojov líši, je to do 2 – 6 týždňov. Osvedčilo sa mi macerovať rastliny čo najdlhšie, teda pokojne aj 6 týždňov. Občas je potrebné fľaštičku pretrepať, aby sa časti rastlín nezlepili, prípadne sa neprilepili na pohárik alebo neplávali na povrchu.
Po uplynutí času macerácie bylinky scedíme cez sitko alebo gázu do nádoby z hnedého skla, povytláčame z bylín všetok alkohol, nádobu uzavrieme a uskladníme na chladnom tmavom mieste. Moja chladnička je z tohto dôvodu z veľkej časti skôr lekárničkou.
Užívanie tinktúry
Z tinktúry sa užíva pravidelne 3-krát denne asi 20 kvapiek, resp. podľa toho, ako vám odporučí váš terapeut (na kvapkanie si pripravte pipetu). Pri tinktúre z kapucínky, ktorá pôsobí ako prírodné antibiotikum pri liečbe zápalových procesov v tele, je pravidelné užívanie každých 8 hodín (ako pri antibiotickej liečbe) doslova nevyhnutné na dosiahnutie požadovaného výsledku. Tinktúra sa užíva aplikovaním pod jazyk, na sliznice alebo do malého množstva vody.
Ak podávame tinktúru deťom alebo vodičom, nalejeme dávku do 50 ml teplej vody (nie horúcej, aby sme nezničili účinné látky), zamiešame a chvíľku počkáme. Alkohol sa vyparí a vo vode zostane iba účinná látka so stopovým množstvom alkoholu.
Vyrobená tinktúra je vo výsledku efektná nielen z hľadiska liečby. Ak v nej necháte aj iné drobné liečivé plody (rakytník, goji – kustovnica čínska, borievka), takáto fľaštička poteší zmysly a je vhodná aj na podarovanie.
Veľkým plusom je dlhá životnosť tinktúry (ak ju nespotrebujete), jej sila rokmi len narastá. Navyše, pripravenú tinktúru môžete využiť pri príprave ďalších domácich bylinkových receptov, napr. do bylinkovej mastičky.
Verím, že tento návod vám pomôže pri príprave vlastných domácich liečiv. Pripravila som aj článok o deviatich bylinkových tinktúrach, ktoré by vám doma nemali chýbat.