Ako pestovať bylinky v bytovke?

Čerstvé bylinky sú základom mnohých pokrmov a väčšina svetových kuchýň sa bez nich nezaobíde. Nie je sa pritom
čomu diviť. Vôňa a chuť čerstvej bazalky, mäty alebo koriandra automaticky zlepší vaše jedlo hneď o niekoľko úrovní. A čo potom keď si vypestujete domáci?
 
 

Začínate? Vyberte si menej náročné bylinky

 

Pokiaľ ešte len zbierate prvé skúsenosti s domácim zahradničením, oplatí sa siahnuť po bylinkách, ktoré vám odpustia

aj nejaký ten prešľap. Medzi menej náročné druhy vhodné aj pre úplných začiatočníkov patrí bazalka, mäta, pažítka,

koriander, rozmarín alebo majorán. Vždy si ale vyberajte kvalitné rastlinky, najlepšie z osvedčeného záhradníctva,

ktoré vám vydržia najdlhšie.

 

Jednoročky, alebo trvalky?

 

Bylinky sa delia na jednoročné rastliny a trvalky. Názvy už to asi prezradili samé, ale radšej upresníme, že jednoročné

rastliny vydržia len jednu sezónu, trvalky potom majú výdrž o niečo dlhšiu. Medzi jednoročné rastliny patrí napríklad

majorán alebo u nás pestované druhy bazalky. Áno, to je zrejme ten dôvod, prečo vám bazalka ani so všetkou

vašou starostlivosťou žiadnu zimu neprečkala. Chyba teda nie je vo vás a nemusíte nad bylinkami lámať palicu. Medzi

trvalky patrí napríklad oregano, tymián alebo pažítka. Ak ich pestujete vonku, stačí ich na zimu premiestniť

dovnútra a na jar váš balkón zase prevonia.



V lete na balkóne, v zime v byte

 

Pokiaľ máte balkón alebo aspoň miesto na parapete, môžete niektoré rastlinky pestovať priamo vonku. Južne

orientovanú stranu ocenia stredomorské bylinky, teda napríklad bazalka, rozmarín alebo oregano. Polo tieňom

potom potešíte medovku alebo mätu. V každom prípade je ale potrebné chrániť rastlinky pred priamym poludňajším

žiarom. Hodiť sa tak môžu balkónové zásteny alebo iná forma tienenia. Pozor si dajte aj na prievan, ktorý

bylinkám príliš nesvedčí. A čo keď prídu prvé mrazy? Na záhrade v krajine síce niektoré zo spomínaných rastlín

(napríklad oregano, medovka alebo mäta) zimu prečkať dokážu, tam sú ale ich korene oveľa lepšie chránené pred

mrazom. Pri pestovaní v kvetináčoch treba nájsť miesto na prezimovanie priamo v byte. Najlepšie sa im bude dariť v

chladnejšej miestnosti s teplotami do 15 stupňov, ale zvládnu aj teploty okolo 20 stupňov. V každom prípade

potrebujú dostatok svetla a tiež pravidelnú zálievku. Trvalky je možné pred zimou ostrihať a ich lístky nasušiť

alebo zamraziť, pri jednoročkách môžete zvoliť rovnaký postup, len následné zazimovanie už nebude nutné.

 

Celoročné pestovanie v byte

Nemáte balkón ani parapet, kam by ste bylinky umiestnili? Nevadí, ani tak sa s nimi nemusíte lúčiť. Niektorým druhom

sa bude dariť aj pri celoročnom pestovaní v byte. Vždy po ruke môžete mať napríklad pažítku, petržlen alebo

mätu, takže bude postarané o dochutenie polievok aj osviežujúce limonády. Aj v byte však treba zaistiť bylinkám

dostatok svetla, takže najlepším miestom bude prirodzene okenný parapet. S ozajstným dostatkom svetla by to potom

doma mali bez problémov zvládnuť aj spomínané stredomorské bylinky. Len si nielen u nich zase dajte pozor na

prílišný prievan - a tiež na zimné výkyvy teplôt. Bylinkám príliš nesvedčí, keď stoja priamo nad zapnutými

radiátormi.

 

Pravidelná starostlivosť o bylinky

 

Aby vám bylinky prevoňali a dochutili každý pokrm, nezabudnite sa o ne správne starať. Či už ich pestujete vo vnútri

alebo vonku, kľúčový je dostatok vlahy a živín. Rastlinky nikdy neprelievajte, radšej ich zalievajte menej, ale o to

častejšie. Pred ďalším zaliatím nechajte povrch substrátu takmer uschnúť. Hodiť sa môžu samozavlažovacie kvetináče,

ktoré im vždy ponúknu presne toľko vlahy, koľko potrebujú, alebo špeciálne kvetináče na bylinky prispôsobené ich

potrebám. Občas potom rastlinkám prilepšite hnojivom. Na trhu nájdete špeciálne mixy priamo pre byliny, ktoré

podporia rast a zlepšia chuť a arómu.

Predovšetkým od jari do jesene, teda v období hlavnej rastovej fázy, je ideálne hnojiť raz za dva až tri týždne. Pokiaľ by

ste ale pozorovali, že sa rastu príliš nedarí, môžete im prilepšiť aj častejšie.