Hľadáte prírodný zdroj vitamínu C, ktorý by nezaťažoval trávenie a bol prirodzeným posilnením obranyschopnosti vášho tela? Tak ste tu správne. :) Rakytník je všestranná plodina, z ktorej si viete pripraviť množstvo užitočných liečiv do vašej lekárničky.
Charakteristika
Rakytník rašetliakovitý síce nie je typická bylina, avšak je to liečivá rastlina s veľkým potenciálom, ktorá sa u nás dokonale udomácnila a našla si mnohých nadšencov. V minulosti bol vnímaný skôr ako okrasný krík s jasnooranžovými plodmi, ktorému sa ľudia vyhýbali a jeho plody nechávali skôr vtákom. V posledných rokoch je to vysoko oceňovaný zdroj vitamínu C, ktorý môžeme zakúpiť v rôznych podobách.
Rakytník je pichľavý ker dorastajúci do výšky až 5m. Liečivá sila sa nachádza v jeho oranžových elipsovitých plodoch, ktorými je počas dobrej sezóny doslova obsypaný. Dá sa pomerne ľahko pestovať doma, na zber plodov však potrebujete 2 rastlinky – samčiu a samičiu (na jednu samčiu rastlinu môžete mať až 5 samičích).
Výhodou tohto kra je, že dobre spevňuje svahy v záhrade. Na samotné plody si musíme počkať asi 3-4 roky. Má rád slnečné stanovište. Dobre však znáša aj mráz, sucho a vietor. Na pestovanie je absolútne nenáročný, rozmnožuje sa ľahko vďaka koreňovým výhonkom.
Účinné látky a účinky
Obsahuje sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny, vitamín C, vitamín, triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 9.
Rakytník je svojim vysokým obsahom vitamínu C predurčený na liečbu chrípky, nachladnutia, zápalových ochorení. Vhodným prostriedkom je najmä na jeseň a zimu, kedy jeho plody aj zbierame. Podávame ho vo forme čaju alebo čerstvej šťavy pri bolesti hrdla. Podporuje imunitu , správnu funkciu sleziny a žalúdka, pomáha zmierňovať následky rádioterapie. Udržuje zdravý stav kože a slizníc. Odporúča sa ho užívať pri chronických problémoch s močovými cestami aj pri suchosti vaginálnych slizníc. Vhodné aj v období tehotenstva.
Ktoré časti rastliny zberáme:
Obdobie zberu: pri prvých mrazoch koncom jesene až začiatkom zimy
Zbierame plody, ktoré začínajú dozrievať v septembri. Ich chuť je tesne po dozretí trpko kyslá a jesť ich v čerstvom stave dokážu len odvážlivci aj to nie viac ako pár kusov :) Zber bobúľ je vhodné robiť pri prvých mrazoch, kedy sa stávajú podobne ako šípky sladšími.
Môj tip: Keďže zber vďaka pichliačom na konárikoch nie je celkom ľahký, odporúčam odstrihnúť celé vetvičky (zároveň tým zastrihnete krík, aby ste naň dočiahli aj v budúcom roku). Halúzku spolu s plodmi vložíte do mrazničky a keď zamrzne, jednoducho ich obúchate nad plachtou a bobuľky ďalej spracovávate.
Využitie a dávkovanie rakytníka
Rakytník využívame ako iné záhradné ovocie na prípravu šťavy, kompótov, džúsov, sirupov, masla a džemu alebo med s rakytníkom.
Rakytníkový čaj - podporuje prirodzenú imunitu, je vhodný ako prevencia chrípky a prechladnutia, piť ho môžu celoročne najmä deti, ktorým chceme podporiť imunitu a obranyschopnosť, dávkovanie je štandardné - teda 1-2 čl sušených plodov zalievame horúcou vodou a necháme luhovať cca 5 minút. Plody môžeme po vyluhovaní zjesť :)
Tinktúra z rakytníka – vyrobená zo sušených plodov je účinná pri rekonvalescencii po chorobe, naštartuje obranyschopnosť organizmu a lieči sliznice žalúdka a čriev.
Moje osvedčené recepty:
Zaujímavosť: V Poľsku a Maďarsku je táto rastlina chránená. V Rusku bol rakytníkový olej používaný kozmonautami ako ochrana pred radiáciou.