Deťmi nenávidená a starými ľuďmi milovaná. Pamätám si z detstva na nášho starého suseda, ktorý ju rukami zbieral v priekopách pozdĺž slepých uličiek. Sledovala som ho s otvorenými ústami a nechápala, ako je možné, že ho táto bylinka „nepáli“. Dnes viem, že pálila a ešte aj to, ako mu to pomáhalo (mimochodom, stále žije a má 95 rokov).
Popis
Pŕhľava dvojdomá, ľudovo nazývaná žihľava, je neobyčajná burina, ktorá rastie na celom svete a príroda asi vie prečo. Všetky dobré veci máme doslova zadarmo. Rastie od jari do jesene a dorastá do výšky až 1 m. Isto sme už všetci okúsili, aké má na listoch drobné chĺpky s pŕhlivými ihličkami. Má rada vlhko a nájsť ju môžeme na poliach, v lesoch, parkoch aj v neudržiavaných záhradách.
Pŕhľava je ďalšia zo skupiny bylín, ktoré majú široké využitie pri liečbe, varení aj v kozmetike, preto by jej zásoba v domácnosti mala byť bezodná.
Ľudový názov: žihľava, prhlica
Účinné látky: kyselina listová, taníny, minerály, vitamíny.
Účinky: Je bohatá na železo (vhodná pre anemikov), dobre čistí krv a zmierňuje tak prejavy akné, podporuje rast vlasov, má detoxikačné činky, je močopudná a protizápalová. Uplatňuje sa pri infekciách močových ciest a pri liečbe prostaty. Podporuje tvorbu materského mlieka, zmäkčuje stolicu pri zápche.
Čo môžeme využiť?
Listy: Zbierame mladé najvyššie výhonky (max. vrchných 20 cm), ktoré majú najväčší obsah cenných látok a pri špinení na ne tak ľahko nedosiahne žiadne zvieratko. Listy zbierame mimo obdobia kvitnutia. Používame čerstvé na prípravu čaju, do kúpeľa, na oplachovanie vlasov, v kuchyni, alebo sušené na uskladnenie a prípravu tinktúr a macerátov.
Sušené listy pŕhľavy môžeme samozrejme aj zakúpiť. Vyskúšajte aj šťavu z listov pŕhľavy s obsahom vitamínu C.
Koreň: Zbierame skoro na jar pred prvým kvitnutím alebo neskoro na jeseň po dokvitnutí. Starostlivo očistíme, vysušíme a uskladníme na ďalšiu prípravu. Koreň pŕhľavy je vynikajúcim pomocníkom pri prevencii a liečbe prostaty, a preto je súčasťou väčšiny bylinných čajov určených mužom.
Čo môžeme pripraviť / ako bylinku použiť?
V kuchyni:
Čerstvé mladé listy pŕhľavy používame do všetkých druhov šalátov, pri príprave slaných koláčov, omeliet, nátierok, slaných rolád a pod. Špecialitou v kuchyni sú semienka pŕhľavy. Môže sa stať, že po natrhaní a usušení pŕhľavy (ak ste ju trhali v období kvitnutia) ich nájdete na ploche, kde ste rastlinku sušili. Semienka môžete opiecť na suchej panvici spolu s korením a trochou soli a posypať si nimi polievku, chlebík, alebo len tak maškrtiť.
Lekárnička:
Šťava z čerstvých listov: Zriedená s vodou čistí pleť aj krv, vhodné je pridať ju do zeleninových smoothies.
Odvar z koreňa: Vhodný pri liečbe prostaty a pri prevencii.
Čaj z listov: Podporuje tvorbu červených krviniek.
Kúpeľ z listov: Ideálny pri reumatických problémoch a dne.
Tinktúra z listov: Univerzálny liek, ktorý zlepšuje krvný obeh a látkovú výmenu, detoxikuje organizmus.