Problémy s močovým mechúrom sú bohužiaľ prítomné u mnohých žien najmä v chladnejších mesiacoch. Neustály kolotoč užívania antibiotík však viete vymeniť za prírodnú liečbu. Práve kapucínka je silným prírodným antibiotikom, ktoré pomôže práve pri zápale močových ciest.
Popis
Nenáročná okrasná jednoročná kvetina pestovaná vo vidieckych záhonoch aj v kvetináčoch na balkónoch pre svoju krásnu farbu (od žltej po oranžovo-červenú). Pochádza z Južnej Ameriky, kde je považovaná za bylinku zasvätenú slnku. Kvitne od júna do októbra. Má rada vlhkú pôdu a slnečné stanovisko. Jednoročka, ktorá v našich končinách neprežije zimu, ale každoročne na jar si ju môžeme vysadiť zo semienok.
Účinné látky: éterický olej, vitamín C, železo, kyselina šťavelová, vitamín D.
Účinky: Kapucínka pôsobí ako silné prírodné antibiotikum pri zápale močových aj dýchacích ciest, je považovaná za urologickú bylinu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C sa využíva pri liečbe nádchy, chrípky, prechladnutia. Ako jedna z mála bylín si vie poradiť so zlatým stafylokokom. Zvonku je dokonca výborná na obmedzenie tvorby lupín a pri drobných poraneniach.
Obdobie zberu:
kvety a listy: máj – október
Čo môžeme využiť
Listy: Zbierajú sa počas celého obdobia rastu, vhodné je využiť ich ako šalát, chutia jemne korenisto a hodia sa do slaných jedál, polievok a nátierok. Použiť ich môžeme aj pri príprave tinktúry.
Kvety: Teší ma, že sú čoraz viac využívané aj v slovenskej gastronómii. Majú neutrálnu chuť a krásnu farbu, čo ich predurčuje na zdobenie koláčov, zákuskov a tort. Rada poukladám kvety kapucínky mojim deťom na chlebík namiesto zeleniny. Na ulici majú medzi deťmi vždy ten najkrajší chlieb. Kvety sa využívajú aj na prípravu čajov a tinktúr.
Čo môžeme pripraviť /ako bylinku použiť
V kuchyni
Listy vďaka siliciam chutia mierne korenisto, ideálne je ich spojenie so žeruchou, ktorú chuťou pripomínajú. Hodia sa do slaných receptov aj do pečeného chleba. Kvety majú neutrálnu chuť a neprehliadnuteľnú farbu, ktorá ich predurčuje na zdobenie všetkého druhu. Výborne vyzerajú v pohári šampanského aj ako ozdoba na šľahačke. Dokonca aj semená majú mnohoraké využitie v kuchyni, upraviť ich môžeme podobne ako kapary. Je to ideálny spôsob, ako liečiť deti alebo preventívne podporovať ich zdravie.
Lekárnička
Tinktúra: Z kvetov sa používa na liečbu infekcie, pri angíne a chrípke, ako aj pri zápale močových ciest.
Obklady a omývanie: Silný zápar z 1 PL sušených alebo nakrájaných čerstvých kvetov zalejeme 200 ml horúcej vody a použijeme na ošetrenie rezných rán a škrabancov, ako obklad pri zarastajúcich nechtoch. Má silný antiseptický účinok.
Ak nemáte možnosť tinktúru si vyrobiť doma, môžete si ju zakúpiť TU.
Čaj: Z kvetov je vhodný pri liečbe zápalu nosovej sliznice, vychladnutým čajom si môžeme preplachovať dutiny pomocou konvičky na výplach nosa.
Vlasová a pleťová voda: Pripravená z kvetov na ošetrenie problematickej, aknóznej a ekzematickej pleti.
Cukríky: pri angíne a zápale hrdla.
Recepty:
Tinktúra: Zdravé (nenapadnuté) kvety kapucínky otrháme po rannej rose, aby sme ich nemuseli umývať, osušíme kuchynskou papierovou utierkou a vložíme napr. do zaváraninového pohára. Zalejeme silným bielym alkoholom tak, aby boli všetky časti kvetov ponorené a rastlinka nezačala hniť, uzavrieme a odložíme na svetlé miesto. Kedykoľvek ideme okolo, potrasieme pohárom (asi 2-krát denne) a znovu odložíme. Po 6 týždňoch vidíme v pohári žltú tekutinu – tinktúru (záleží aj od sfarbenia kvetov). Vtedy je tinktúra pripravená na použitie. Kvietky môžeme, ale aj nemusíme precediť a tinktúru uchovávame v chladničke do ďalšej sezóny.
Užívanie: Kapucínkovú tinktúru užívame vnútorne pri zápalových ochoreniach, napr. pri zápale močových ciest, priedušiek, angíne a pod. Účinná je tiež pri liečbe zlatého stafylokoka. Užívame 1 ČL ráno a večer. Takto pripravenú kapucínkovú tinktúru môžeme používať ako surovinu aj pri príprave iných domácich liečiv.
Zaujímavosť
Kapucínka je v niektorých krajinách považovaná za invazívnu a rýchlo sa rozrastajúcu burinu.
Môj tip: Kapucínka je skutočné prírodné antibiotikum, ktoré pôsobí od 2 – 8 hodín po aplikácii. Po 10 hodinách sa z tela úplne vylúči, a preto je potrebné pri jej užívaní postupovať ako pri skutočných antibiotikách. V čase akútnej choroby odporúčam užívať 1 ČL tinktúry 3-krát denne.