Rozmarín nesmie chýbať v kuchyni dobrého kuchára a v lekárničke dobrého bylinkára. :) Okrem krásnej borovicovej vône si ma získal širokým využitím v liečiteľstve. Najmä v boji proti bolestiam hlavy a s mojim večne nízkym tlakom. Viete, čo všetko si z neho môžete doma pripraviť?
Ľudový názov: morská rosa
Motto: Rozmarín – symbol lásky a vernosti.
Popis
Rozmarín je bylinka zo Stredomoria, ktorá sa u nás natoľko udomácnila, že je súčasťou nejednej ľudovej piesne. Počas celého roka zelený krík, ktorý znáša aj naše mierne zimy, najmä ak je chránený okolitou zeleňou a čečinou. Nemá rád premočenú pôdu, obľubuje svetlé miesta a pri dobrých podmienkach vie dorásť do výšky aj 2 m. Dopestovať si ho môžeme aj v kvetináči (vtedy je však prezimovanie nevyhnutné). Má modrofialové (zriedka biele) kvety. Rozmnožuje sa najlepšie na jar delením rastliny aj s koreňom, resp. odrezkami.
Účinky
Rozmarín obsahuje éterický olej, taníny, saponín, organické kyseliny. Podporuje krvný obeh, prekrvuje mozog, zmierňuje bolesti hlavy, ako jedna z mála bylín pozitívne vplýva na nízky krvný tlak a mierne ho zvyšuje, pomáha pri trávení, zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, zmierňuje nadúvanie, prehrieva a prekrvuje končatiny, pomáha pri reumatických problémoch, používame ho pri kŕčoch, nervovej slabosti aj pri podráždenosti.
Zber a využitie
Obdobie zberu: vetvičky: jún – august
Zbierame zelené nedrevnaté časti rastliny, ktoré sa dobre a rýchlo sušia. Využívame ich čerstvé alebo sušené na ďalšie spracovanie. Lístky svojou vôňou pripomínajú borovicu, rozmarín je preto často prímesou do bylinkových kúpeľov.
V kuchyni: aromatické zložky predurčujú rozmarín na použitie v kuchyni, rozvonia každé pečené aj dusené jedlo. Môžeme si z neho pripraviť bylinkový olej aj ocot. Mladé vetvičky rozmarínu sa dobre mrazia a potom sa používajú v kuchyni ako čerstvé.
Čaj: Pije sa pri bolestiach hlavy a zlepšuje trávenie.
Sušený rozmarín na čaj si môžete aj zakúpiť TU.
Inhalácia: Éterický olej v rozmaríne napomáha zlepšiť sústredenie, výborný je pre študentov pred skúškami.
Telový olej: Uvoľňuje boľavé kĺby a svaly, pri pulzujúcich bolestiach hlavy si ho môžeme vtierať do spánkov.
Repelent: Spolu s levanduľou a čajovníkom dokonale odpudí hmyz a kliešte.
Soľ do kúpeľa/píling: Pôsobí uvoľňujúco pri kŕčoch v končatinách a unavených nohách, zmierňuje bolesti a pôsobí potopudne.
Na inhaláciu alebo ako prímes do oleja odporúčam použiť esenciálny olej, v ktorom je vysoká koncentrácia účinných látok. Zakúpite TU.
Rozmarínový relax v kúpeľni: Vhodný na prekrvenie celého tela, keď sme unavení alebo uzimení. Má príjemnú borovicovo-eukalyptovú vôňu, ktorá zároveň uľaví dýchaniu a ak do kúpeľa ponoríme aj hlavu, rozmarín obmedzí produkciu mazu vo vlasovej pokožke.
Recepty
Rozmarínová soľ do kúpeľa: čerstvé lístky rozmarínu prekladáme hrubozrnnou soľou a vrstvíme do pohára. Dobre uzavrieme, aby soľ nenabrala vlhkosť a začneme používať asi po 2 týždňoch. Do zmesi môžete na zintenzívnenie vône a účinku pridať pár kvapiek rozmarínového éterického oleja.
Rozmarínový telový olej: vhodný na masáž pri reumatických bolestiach, môžeme ho použiť aj ako repelent (natrieť si ho na telo) alebo primiešať do kúpeľa. Rozmarínové vetvičky naskladáme do pohára, zalejeme olejom lisovaným za studena (napr. olivovým) a necháme macerovať na svetlom mieste 3 – 4 týždne. Potom scedíme a prilejeme do kúpeľa podľa potreby.
Ústna voda z rozmarínu a mäty: Dve osviežujúce bylinky, ktoré majú antiseptické a dezinfekčné vlastnosti.
1 ČL sušeného rozmarínu lekárskeho, 1 ČL sušenej mäty dáme do nádoby s 500 ml vody, privedieme do varu a povaríme 20 minút. Následne necháme vychladnúť. Roztok prelejeme cez sitko do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, ktorú dáme do chladničky. Ústnu vodu je potrebné spotrebovať do 4 dní.
Zaujímavosť
Rozmarín bol symbolom lásky, preto sa využíva dodnes na svadbe ako súčasť pierka. V minulosti si ho dávali študenti do vlasov, lebo verili, že im prinesie aspoň lásku, ak nie múdrosť.
Môj tip: Keďže chuť a vôňa čerstvého rozmarínu sa nedá porovnať so sušeným, snažím sa ho udržať čo najdlhšie čerstvý. Ak si chcem udržať bylinky dlhšie čerstvé, dám ich do pohára s vodou a vložím do chladničky. Vodu mením raz týždenne. Niektoré vydržia ako čerstvé aj mesiac.