Artičoky - účinky a použitie

 

Artičoky (Cynara cardunculus) sú darom prírody, ktorý v našich končinách fascinuje svojou jedinečnou chuťou, estetickým vzhľadom a pozoruhodnými účinkami pre zdravie.
 

Prvýkrát sa artičoky objavili v oblasti severnej Afriky a Stredozemia. Už v starovekom Egypte boli symbolom prosperity a

zdravého života. V stredoveku sa stali populárnym rastlinným pokrmom v Európe, najmä vo Francúzsku a Taliansku.

Tieto krajiny ich začali pestovať na veľkú škálu a postupne sa stali súčasťou ich tradičnej kuchyne.


Aké majú artičoky účinky?

 

Artičoky nie sú len chutným pokrmom, ale aj skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Sú bohaté na vlákninu,

vitamíny a minerály. Medzi najdôležitejšie vitamíny patria vitamín C, vitamín K a skupina vitamínov B. Čo sa týka

minerálov, artičoky obsahujú draslík, horčík a železo.

 

Vďaka svojim bioaktívnym zložkám, ktoré podporujú trávenie a majú pozitívne účinky na pečeň, sú artičoky účinným

pomocníkom pri detoxikácii organizmu a podpore tráviaceho systému.

 

Ich pravidelná konzumácia môže napomáhať k lepšej funkčnosti žalúdka a čriev.

 

Artičoky tiež obsahujú rôzne antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Tým môžu

prispievať k prevencii predčasného starnutia a rôznym chorobám srdca.

 

 

Pestovanie artičokov

 

Na Slovensku artičoky nepatria medzi bežne pestované rastliny hlavne kvôli podnebným podmienkam. Slovenské

zimy môžu byť príliš chladné, najmä v oblastiach, kde sa môže vyskytnúť silný mráz.

Preto je možné artičoky pestovať len v teplejších oblastiach alebo v skleníku. Mladé rastliny artičokov je najlepšie sadiť

na jar, keď už nehrozia mrazy. Rastliny by mali byť vysadené v rozstupoch aspoň 90 cm – 120 cm, pretože dorastajú

až do veľkosti 1m. Na zimu ich potom môžete zrezať a prikryť.

Artičoky sú pripravené na zber ešte predtým, ako sa ich listy začnú otvárať. Pri zbere odrežte hlavu artičoky spolu s

niekoľkými centimetrami stonky (cca 5 – 10 cm).

 

 

Použitie artičokov v kuchyni

Artičoky sú naozaj univerzálnym pokrmom, ktorý sa dá upraviť na množstvo spôsobov. Od jednoduchého varenia alebo pečenia, cez prípravu lahodných omáčok, až po sofistikovanejšie delikatesy.

 

V stredomorskej kuchyni sa artičoky často kombinujú s olivovým olejom, cesnakom a citrónom, čím vytvárajú jednoduché, ale nezabudnuteľné chutné pokrmy.

V moderných kuchyniach môžete nájsť artičoky aj v podobe krémových polievok.

 

Ak chcete využiť ich zdravotné benefity, siahnite po extrakte z artičoky

 

Extrakt z artičoky je koncentrovaná forma všetkých účinných látok, ktoré nám táto rastlina ponúka. Výhodou je, že extrakt z artičoky prináša všetky prospešné látky v koncentrovanej forme, čo umožňuje efektívnejšie využitie ich účinkov, najmä pokiaľ ide o podporu tráviaceho systému a detoxikáciu pečene.

 

Záver

Artičoky sú skutočným pokladom prírody, ktorý nám ponúka nielen jedinečnú chuť, ale aj širokú paletu zdravotných

výhod. Či už si ich vyberiete ako chutný pokrm alebo v podobe extraktu pre podporu svojho zdravia, vždy budete mať

istotu, že robíte niečo dobré pre svoje telo.

 

A ak máte záujem vyskúšať výhody artičoky v koncentrovanej forme, odporúčame vám kvalitné výživové doplnky

s obsahom extraktu z artičoky, ktoré môžete nakupovať v internetovom obchode Vitaherbals.

 

- externý článok